W trakcie stosowania antybiotykoterapii mogą wystąpić skutki uboczne, związane z niszczeniem tzw. flory fizjologicznej, czyli tych „dobrych bakterii”.

Często po spożywaniu antybiotyku pojawiają się niestety różne dolegliwości, np. bóle brzucha, czy też biegunka, nie mówiąc już o grzybicy. Aby temu zapobiec, konieczne jest leczenie osłonowe, czyli stosowanie właśnie probiotyku. Ważne jest, by nie był on podawany równocześnie z antybiotykiem – w przeciwnym wypadku jego działanie zostanie znacznie osłabione.

"Dobre bakterie" znajdziemy w produktach mlecznych, głównie chociażby w jogurtach, maślankach, kefirach. Jednak aby naprawdę przyniosły one odpowiednie efekty, musi być ich odpowiednia ilość, czyli 100 mln jednostek pałeczek kwasu mlekowego Lactobacillus lub 10 mln jednostek Bifidobacterium w 1 gramie. Jednak ma to swoje plusy i minusy. Spożywanie w/w produktów w czasie antybiotykoterapii może utrudniać wchłanianie się samego antybiotyku. Poza tym apetyt często jest obniżony i niekoniecznie mamy ochotę np. na jogurt. Dlatego warto się wspierać synbiotykami, które w tej chwili obecne są na rynku w różnej, bardzo zachęcającej formie, np. w postaci kropelek, kapsułek, czekoladek lub proszku.

Synbiotyki to kombinacja probiotyków z prebiotykami, czyli tzw. 2w1. ... Działają one dużo skuteczniej niż probiotyki, ponieważ przedłużają aktywność bakterii probiotycznych, ułatwiają ich namnażanie w przewodzie pokarmowym, szybciej przywracają równowagę mikrobiologiczną organizmu, regulują pracę jelit i wspomagają odporność.

My niestety Nowy Rok nie rozpoczęliśmy zbyt dobrze... Najmłodszy syn nam zachorował, A po nim cała reszta domowników. ..

Dlatego jak najszybciej zaopatrzyłam się w tego typu pozycje. I tutaj znalazłam bardzo fajną formę ich podawania. 

Difloschoco to unikatowy produkt marki SmartPharma w postaci czekoladek zawierających żywe kultury bakterii probiotycznych Bacillus coagulans GBI – 30 oraz inulinę (składnik pobudzający aktywność bakterii układu pokarmowego).


 Jest to bardzo smaczny synbiotyk dla dzieci i dorosłych, który wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego i odpornościowego.


Pomaga utrzymać równowagę mikrobiologiczną jelita, więc jest wskazany do stosowania w trakcie i po antybiotykoterapii. Odpowiedni jest nie tylko dla dzieci od 3 roku życia, ale również i dorosłych.
Difloschoco wspomaga również aktywność układu mięśniowego, co może być niezwykle istotne dla intensywnie trenujących osób. Produkt jest odporny na działanie kwasów żołądkowych oraz innych zewnętrznych czynników. 1 czekoladka zawiera 1 miliard żywych kultur bakterii.

Synbiotyk ten zawiera najlepszą belgijską czekoladę (55% kakao), która dostarcza organizmowi witaminy A, B, C, D, E oraz wapń, żelazo, magnez, potas i cynk. Dodatkowo zawiera również substancję odpowiadającą za produkcję w organizmie endorfin – „hormonu szczęścia”. Doskonały smak czekolady Diflos choco jest wynikiem zastosowania także naturalnego cukru – maltitolu, który jest mniej kaloryczny niż biały cukier i minimalizuje ryzyko wystąpienia próchnicy.


Składniki: masa kakaowa (zawartość masy kakaowej 55%), maltitol, masło kakaowe, lecytyna sojowa, Bacillus coagulans GBI – 30 6086, inulina, wanilia.

Taka forma probiotyku bardzo spodobała się naszemu 10-letniemu domownikowi. Nie tylko pamiętał o spożyciu, ale przede wszystkim dużo chętniej spo niego sięgał. Czekolada zawsze przyciaga uwagę dziecka.

Zalecana porcja do spożycia:
* dzieci od 3 do 12 r.ż.: 1 czekoladka dziennie (w czasie antybiotykoterapii min. 2 godziny przed lub po zażyciu antybiotyku),
* dzieci powyżej 12 r.ż. i dorośli: 1-2 czekoladek dziennie (w czasie antybiotykoterapii min. 2 godziny przed lub po zażyciu antybiotyku).

 DIFLOS –  innowacyjny probiotyk w kroplach.

Diflos to probiotyk w postaci kropelek, dlatego w tym przypadku jego przeznaczenie skierowane jest głównie dla niemowląt. Jednak dzieci i dorośli również mogą go zażywać.


Przeznaczony jest także do postępowania dietetycznego w czasie i po antybiotykoterapii, w biegunkach o różnej etiologii, w stanach obniżonej odporności organizmu, zapobieganiu kolkom niemowlęcym.


Zawiera żywe kultury bakterii Lactobacillus rhamnosus GG. Jest to szczep pochodzenia naturalnego. Nie zawiera zaś substancji konserwujących, barwników, aromatów i substancji słodzących. Jest bezpieczny dla osób, które nie tolerują laktozy, glutenu, są uczulone na białko mleka krowiego.

Jest on rekomendowany przez ESPGHAN (Europejskie Stowarzyszenie Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia w Pediatrii) jako skuteczna metoda zapobiegania biegunkom związanym z antybiotykoterapią.


Do produkcji probiotyku Diflos wykorzystuje się innowacyjną technologię, dzięki czemu żywe bakterie Lactobacillus rhamnosus GG zostają dodatkowo zabezpieczone przed działaniem soków żołądkowych.

Szczerze mówiąc z czekoladek skorzystałam nawet i ja. Ale przyznaję się, wzięłam tylko jedną. Chcac nie chcąc, przy anginie ropnej nie obyło się bez antybiotyku. Akurat nic innego nie było pod ręką. Jednak na drugi dzień zakupiłam sobie już "osłonkę", ponieważ te wolałam zostawić dzieciom.

A czy Wy stosujecie tego typu synbiotyki podczas antybiotykoterapii? A może znacie Difloschoco i Diflos w kropelkach?

18 komentarzy:

  1. ta forma leku w formie ciasteczka mnie powaliła, super pomysł, wszystkie dzieci na pewno będą zadowolone

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie przed chwilą również pisałam o tych priobiotykach. Jestem tak zadowolona z formy czekoladki, że sama miałam ochotę ją jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiadomo, że namówić dziecko do brania jakiegokolwiek leku to istna katorga. Jogurty i inne mleczne wytwory też nie wszystkim maluchom smakują. Dlatego też uważam, że zarówno leki, jak i probiotyki w takiej formie, jak np. czekolada, albo kiedyś widziałam też żelki, są super rozwiązaniem. A podczas choćby "czekolada" jest super "lekiem" od zawsze, hehe

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja córka lubi bardzo ta forme podania probiotyku. Czekolada ktora jest dobra i zdrowa . Cudo!
    Ps. Świetna sesja zdjeciowa!

    OdpowiedzUsuń
  5. Te w formie czekoladek dzieci z pewnością polubią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio głośno o tym specyfiku. Fajny pomysł, przystępny dla dzieci.

    OdpowiedzUsuń
  7. Te czekoladki są.genialne :) Anastazja z przyjemnością po nie sięgała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdjęcia do wpisy - REWELACJA! przekonałaś mnie do tego żeby spróbować te probiotyki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Probiotyk w formie czekolady to chyba najbardziej atrakcyjna dla dziecka. Gdyby tak wymyslili cos na goraczke w formie czekolady to bylabym najszczesliwsza mama

    OdpowiedzUsuń
  10. Uważam, że ktoś wpadł na świetny pomysł! Kto by się nie skusił na taką czekoladkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. taki probiotyk z pewnością każde dziecko przyjmie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie slyszalam o takim probiotyku. Wezme go pod uwage

    OdpowiedzUsuń
  13. Probiotyki są bardzo istotne, jednak w zwykłej postaci są trudne do podania. Według mnie forma czekoladki to strzał w dziesiątkę.

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj ja już nie pamiętam, kiedy ostatnio w moim domu gościły antybiotyki, ale dobrze wiedzieć o takich świetnych probiotykach.

    OdpowiedzUsuń
  15. Taką zdrową czekoladkę w formie probiotyku sama bym przyjęła... a nawet bym nie zapominała o regularnym codziennym zażywaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. zainspirował mnie ten wpis dobra robota!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Ci bardzo za Twój komentarz.